Предимства на абонамента спрямо еднокатна поръчка?

ЛЕСЕН ВЪПРОС С ЛОГИЧЕН ОТГОВОР:

Намаление от цената

Всеки абонамент е с 20 или повече процента намаление, което важи за всяка поръчка през целия период!

Лесен за управление

Един път поръчваш и после забравяш :) Всеки месец (или през избран от теб период) автоматично ще получаваш любимите си храни!

Пестиш време

FoodBrains Абонаментите  пестят времето ти и улесняват ежедневието ти. 

banner

Често Задавани Въпроси за управлението на абонаментите

1. Къде да отида за да контролирам Абонаментите си?

За да може дa управляваш абонамент към някоя поръчка е необходимо да си логнат в профила си и да имаш направен поне 1 абоанамент. Щом се логнеш в профила си, трябва да кликнеш на линка: "Управлявай Абонаментите си" В момента, в който отвориш страницата с абонаментите си - ще видиш всички активни абонаменти към момента заедно с детайли за тях.

2. Как да променя датата на следващата доставка?

Искаш да промениш датата на която ще получиш следващата доза вкусни закуски? Няма проблем. Намери активния абонамент, чиято доставка искаш да промениш и просто натисни "Промени датата" Новата дата, която посочиш, ще е дата на която ще се обработи твоята поръчка и до 1-2 дни след това, FoodBrains миксът ще е при теб! Това ще промени и датите на всички бъдещи поръчки спрямо честотата на абонамента ти. Следващата ти поръчка ще бъде изпълнена на новата избрана дата.

3. Как да променя адреса за доставка?

За да промениш адреса, на който получаваш продуктите, за които си абониран е нужно да отвориш страницата за контрол на абонаментите си и да избереш менюто "Адрес за доставка"

4. Мога ли да променя картата с която плащам?

Можеш! Трябва да отидеш на страницата за контрол на Абонаментите си и да избереш менюто "Информация за Плащане" В момента в който запазиш новата карта - следващата транзакция и поръчка, ще бъде направена с нея.

5. Мога ли сам да сменя продукта в абонамента си?

Разбира се! Положили сме всички усилия за да е максимално удобно за теб! Трябва да отидеш на страницата за контрол на Абонаментите си и да избереш менюто "Продукти в Абонамента ти" Ще имаш избор за смяна от всички продукти, които са в същата категория, като системата ни автоматично ще те предупреди, ако някой от продуктите е по скъп и ще ти се наложи да плащаш повече. Като харесаш новия продукт - натисни "ИЗБЕРИ" и от този момент нататък - ще получаваш новоизбрания продукт!
Можеш да сменяш колкото пъти си искаш продуктите в абонанамента абсолютно безплатно и лесно.

6. Промяна на количеството на продуктите в абонамента ми?

Лесно! Положили сме всички усилия за да е максимално удобно за теб! Трябва да отидеш на страницата за контрол на Абонаментите си и да избереш менюто "Продукти в Абонамента ти" Можеш да избереш каквото количество искаш. Както да увеличиш, така и да намалиш. Системата ни ще ти покаже междинния тотал преди да потвърдиш за да си наясно ако има някакви промени в сумата на следващата поръчка. В момента в който си променил желанто количество от продукта в абонамента ти, натисни "ПОТВЪРДИ" и от този момент нататък - ще получаваш новото количество!
Можеш да сменяш колкото пъти искаш количеството в абонанамента - абсолютно безплатно и лесно.
Дори можете да промените количеството САМО са някоя от предстпящите поръчки (например тази за след 2 месеца). За целта отидете на "Управлявай предстоящите поръчки"

7. Мога ли да пропускам поръчки?

Разбира се! Положили сме всички усилия за да е максимално удобно за теб! Трябва да отидеш на страницата за контрол на Абонаментите си и да избереш менюто "Управлявай Предстоящите поръчки" По този начин - точно избраната от теб поръчка ще бъде прескочена, ти няма да бъдеш таксуван(а) и ще трябва да изчакаш следващата поръчка за да получиш страхотните FoodBrains миксове.
***Ако размислиш и решиш все пак да оставиш поръчката - можеш да го направиш от същото място, но трябва да натиснеш бутона "Продължи Поръчката"

8. искам за малко да спра абонамента си - може ли?

ДА! Кратко и ясно!
Положили сме всички усилия за да е максимално удобно за теб!
Ако искаш за неопределено време да паузираш абонамента си отиди на "Управлявай Абонаментите си" Ще видите статуса на Абонамента и до него активен бутон "Пауза на Абонамента". Натиснете "Пауза на Абонамента" и по този начин - избраният абонамент ще бъде паузиран и ти ще спреш да получаваш храните ни, както и няма да бъдеш таксуван, докато сам не решиш да продължиш Абонамента.
*** За да пшродължиш абонамента си - трябва да отидеш на същата страница и да натиснеш бутона "Продулжи Абонамента"

9. искам да изцяло да прекратя абонамента си - може ли?

ДА! И това е възможно, въпреки че трябва да имаш минимум две направени поръчки преди да можеш да изтриеш абонамента.
Въпреки условието да имаш направени две поръчки - ако все пак не си недоволен от услугата или храната свържи се с наш представител чрез имейл или Live Chat на сайта и ще ти помогнем да анулираш абонамента си.
За да спреш изцяло абонамента си, трябва да отидеш на странцата "Управлявай Абонаментите си" и да избереш последното меню "Прекрати Абонамент" Ще видиш бутон "Прекрати".
След натискането на този бутон - Абонамента ти ще бъде изтрит, заедно с данните за разплащателното средство, което си използвал(а).

10. Мога ли да имам 2 абонамента с различен адрес?

ДА! Всеки абонамент, който направиш е със собствен адрес за доставка.
Можеш да сложиш единия абонамент с адрес вкъщи, а другият в офиса :)

11. Искам да подаря абонамент на приятел или любим човек ?

С FoodBrains абонаментите и това е възможно. Просто при покупката на продукта, който искате да подарите - изберете "Добави към Shopping Листа" и въведете адреса на човека, който трябва да го получи.
Толкова е лесно!

12. Мога ли да добавя продукт към съществуващ абонамент?

Да :) С FoodBrains абонаментите и това е възможно. Просто отиди на страницата на продукта, който искаш да добавиш и натисни бутона "+ към съществуващ абонамент"
Ако имаш повече от един абонамент - системата ще ти даде да избереш към кой от тях да добавиш продукта.
По този начин, от следващата абонаментна поръчка - ще получаваш и новоизбрания продукт!
Ако се затрудняваш - може да се свържеш с нас и ние ще помогнем на драго сърце :)